Ana içeriğe atla

Yeni Başlayanlar İçin Evde Spor Yapma Programı

Fitness


Yeni Başlayanlar İçin Evde Spor Yapma Programı


Bazı insanlar spor salonuna düzenli olarak gidebiliyor olsa da bazıları ne yazık ki o düzene sahip olamıyor ya da hiç gidemiyor. Gün boyu yaşanılan stres, çalışma hali, toplantılar vs. derken hem fiziki hem mental olarak oldukça yorucu olabilmekte. Tabi , bu yorgunluğun üzerine bir de spora gitmek size çok zor geliyordur. İşin aslına baktığımızda, size üzülerek söylemeliyim ki; bunların hepsi spor yapmamak için uydurduğunuz kocaman bahaneler!
Yapılacak ev egzersizleri ile sanki spor salonuna gitmişsiniz gibi etkili bir vücuda sahip olmak mümkün. Evde spor yapmak gerçekten mümkün… Ancak, burada unutmamanız gereken tek bir konu mevcut! O da bu sporu, gelişme kaydedebilmek için düzenli ve günden güne yoğunluğunu artırarak yapmanız gerektiği kuralıdır. Yani bir hafta içinde, 5 gün spor yapmışken ertesi hafta hiç spor yapmamanız, kas gelişimi anlamında size hiçbir fayda sağlamayacaktır. Sporu evde yapıyor olsanız bile mutlaka bir spor programınız olmalı ve o programa sadık kalmalısınız.
Hani derler ya “Tıpta çareler tükenmez”, bizde de size spor yaptırabilmek için çareler tükenmez. Günün yorgunluğu sonrası, spor salonuna gitmeye üşenmeniz normal bir durum, peki ya, evde spor yapmaya üşenmek? “Evde spor yapmak mı ama nasıl?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Sıkı durun anlatıyorum!
Aşağıda detaylıca anlatacağımız, hiçbir alet gerektirmeden yalnızca vücut ağırlığınızla uygulayabileceğiniz evde spor hareketleri ile hayatınıza renk ve hareket katmaya devam edebilirsiniz. Bu hareketlere ilk etapta, 20 tekrar olarak başlayabilir, müteakip haftalarda bu sayıyı artırarak kendinizi zorlayabilirsiniz. 20 tekrar sayısı başta çoğu insan için kulağa az gibi gelebilir, lakin düzenli spor yapmaya alışık olmayan başlangıç seviyesindeki kaslarınız için emin olun bu, oldukça makul bir sayı olacaktır. Ancak, başlangıçta bile daha fazlasını yaparım diyorsanız, tabi bu sayıyı kendi sınırlarınız doğrultusunda artırabilirsiniz. Ek olarak şunu da belirtelim evde egzersiz yaparken beslenmenizi de önemsemelisiniz. Bu yüzden sporda verimi arttıracak takviyeler de kullanabilirsiniz.

Evde Spor Programı

Tek Bacak Yukarıda Plank

Bu hareket vücudun karın, omuz ve kalça bölgesini çalıştırmaktadır.
Harekete parmak uçlarınız yerde, sırtınız düz ve omuzlarınız bileklerinizle bir çizgi oluşturacak şekilde “plank” pozisyonunda başlayın. Nefes alın ve bir bacağınızı yavaşça sırtınızla düz hizada kalmaya devam edicek şekilde kaldırın. Yalnız bunu yaparken, sırtınızı zorlamadığınızdan emin olun. Karnınızı sıkın. Daha sonra bacağınızı başlangıç pozisyonuna getirin ve bunu yaparken nefes verin. Hareketi, diğer bacak için de uygulayın.

Burpees

Bu hareket vücudun, tüm bölgelerini çalıştırmaktadır.
Harekete, ayakta düz vaziyette durarak başlayın. Squat yaparak yere doğru çömelin. Daha sonra ellerinizi önünüze olacak şekilde zemine koyun ve ayaklarınızı zıplayıp arkaya atarak plank pozisyonuna gelin. Sonrasında, ayaklarını ellerinize doğru gene zıplyarak çekin. Ellerinizi havaya kaldırın ve ilk pozisyonunuza doğru zıplayarak gelin. Hareketi bu şekilde tekrarlayın.

Side Plank

Bu hareket vücudun karın, omuz ve iç bacak bölgelerini çalıştırmaktadır.
Harekete, alt kolunuzun üstünde durarak plank pozisyonunda başlayın. Dirseğinizin omzunuzla aynı hizada ve sırtınızın dümdüz olmasına dikkat edin. Belinizi ve sırtınızı yere değdirmekten kaçının.
Ya ayaklarınızı birbirinin üstüne koyarak ya da alt ayağınızla üst ayağınızın arkasında tutarak, bir bacağınızı yukarı doğru kaldırın. Bacakların yere değmesini önlemek için, kalçanızı yukarıya doğru çekin.

Ski Jumps

Bu hareket vücudun, kalça ve bacak bölgelerini çalıştırmaktadır.
Harekete, dizlerinizi hafifçe kırarak başlayın. Hareketi yaparken, göğsünüzün dik ve sırtınızın düz olduğuna emin olun.
İki ayağınızla beraber sola doğru yavaşça yarı squat pozisyonuna gelip zıplayın. Zıpladıktan sonra yere ağırlığınız parmak ucunda değil, topukta olacak şekilde inin. Daha sonra aynı hareketi sağ tarafa doğru yapın ve bu şekilde yapmaya devam edin.

Lunge Dips

Bu hareket vücudun, kalça bölgesini çalıştırmaktadır.
Hareket ayakta düz pozisyonda durarak başlayın. Ellerinizi belinize koyun. Sağ ayağınızı arkaya doğru parmak ucunuz yere değecek şekilde “lunge” pozisyonunda uzatın. Sol ayak topuğunuzu yere sabitleyin ve sonra sol dizinizi 90 derece olacak şekilde kırın. Sağ diziniz yere değmeyecek ve üst bedeninizi oynatacak şekilde yukarı doğru yükselip alçalın. Hedeflediğiniz tekrar sayısına ulaştıktan sonra, başlama pozisyonuna geri dönün ve hareketi diğer bacak için de uygulayın.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Başlayanlar İçin : Dirty Bulking Nedir ?

Dirty Bulking nedir?     Bu bulking çeşidini uygulayan vücut geliştirmeciler aldıkları besinlerin kalori oranlarına dikkat etmezler.Onlar için amaç bu dönemde maksimum oranda hacim olarak büyümektir.Dirty bulking sistemini uygulayan sporcuların vücutlarına aldıkları karbonhidrat miktarları Clean Bulking yapan vücut geliştirmecilere oranla daha fazladır.Ayrıca vücut geliştirmeciler dirty bulking yaptıklarında güçlerini daha çok hissederler.Karbonhidrat alımını fazla olarak yaptıklarından idman sırasındaki enerjileri maksimum seviyede olur.Bu kilo alma şeklinde dirty denmesinin sebebi sağlıksız besinlerinde tüketilmesine izin vermesidir.Temel amaç protein değerleri yüksek olan besinler tüketmektir fakat bu şekilde alınabilecek yağlarda dirty bulking döneminde önemli miktarda vücuda alınır.         Vücut Geliştirmecilerin Dirty Bulking dönemlerinde en çok kullandıkları besinler nelerdir? -Pizza -Hamburger -Kek ve fazla şeker içermeyen tatlılar Dirty Bulk

Makro ve Mikro Besinler Nedir ve Nasıl Sayılır?

M akro ve Mikro Besinler Nedir ve Nasıl Sayılır?     Kulağımızı en az bir kez çalınmıştır bu makro veya mikro besinler ama ne olduğunuda biliyormuyuz? Öncelikle adından bir çağrışım yapılabilir makro besinler büyük monomerli(yapı taşılı.) mikro besinler ise küçük monomerli yani makrolar yağ,karbonhidrat,protein ve çok karbonlu şekerler(basit olmayan), mikro besinler ise vitamin-mineral ve basit şekerler, peki bunların eksikliğinde ciddi sorunlarda ortaya çıkabilir en basidinden yapıcı ve düzenliyici olan vitamin-mineral eksikliğinde hormonlar düzgün çalışmaz ve bir takım hastalıklara sebep olur, bunlarıda doğalkaynaklardan karşılamanız daha iyi çünki piyasada satılan vitamin tabletler labratuvarlarda sentetik olarak üretilmekte ve beden tarafından hiç bir şekilde işlenemeden atılır hemde bir kaç meyve sebze yemek size zarar vermez aksine hem karın doyurur hemde sağlığınıza iyi gelir     Gelelim asıl konumuza makrolar yani proteinler,yağlar ve karbonhidratlar nasıl sayar

Yeni Başlayanlar İçin : Doğru Ağırlık Seçimi

Yeni Başlayanlar İçin : Doğru Ağırlık Seçimi     Fitness veya vücut geliştirme antrenmanları esnasında sıklıkla akla takılan sorulardan bir tanesi kullanılması gereken ağırlıkların kaç kilogram olması gerektiğidir. Aklımızı meşgul eden bu soru ve devamlı deneme yanılma yapılması, kullanılan ağırlıkların not olarak kaydedilmemesi zaman kaybına sebep olur. Bu zaman kaybı da kaslarımızın yavaş gelişmesine yol açar. Oluşan zincirleme tepki antrenman psikolojimizi kötü etkiler, performans düşüklüğüne ve ağırlık sporundan uzaklaşmamıza neden olur. Bunlardan dolayı antrenmanlar esnasında seçtiğimiz ağırlıklar önemlidir.     Seçeceğimiz ağırlıklarda kilit nokta ne kadar yüksek olduğu değil, bizi ne kadar ağırlığın geliştireceği olmalıdır. Salonlarda, internet videolarında gördüğümüz inanılmaz ağırlıkları kaldıran insanlara özenip gereğinden fazla ağırlıkları barlara yüklemek bize artı sağlamak yerine eksi sağlayabilir. En büyük eksisi geri dönüşü olmayan sakatlıklar olabilir. Gelişim