Ana içeriğe atla

Fitness nedir ? Bodybuilding nedir? Arasındaki farklar





    Hemen hemen çoğu kişi Fitness ile Body Building arasındaki farkı bilmemektedir. Bir kişiye "kaslarınızı kuvvetlendirmek için ağırlık çalışmalısınız" dediğimiz zaman, bize "ben şişmek, hacim kazanmak istemiyorum" cevabını vermektedir. Bu algı ağırlık çalışmaya yönlendirmeye çalıştığımız çoğu kişide bulunmaktadır. Veyahut, bir antrenman programını yorumlarken bazı kişiler "böyle ağırlık antrenmanı mı olur" vb cevaplarla karşımıza gelmektedir.


    Bu nedenle bu konumuzda sizlere bir kavram yanılgısı olan Fitness ve Body Building (Vücut Geliştirme) arasındaki farkları anlatacağız. Temel olarak işlevleri, ne anlama geldikleri ve prensipleri hakkında bilgi paylamaya çalışacağız. Öncelikle Fitness ve Body Building kelimeleri üzerinde kısa bir bilgi verelim.




    Fitness: Belirli bir zaman diliminde, belirli bir şiddette ve belirli bir sıklıkta uygulanan fiziksel aktiviteleri içermektedir. Fitness'ın temel prensiplerinin en başında yaşam standartlarının iyileştirilmesi gelmektedir. Gün içerisinde daha dinamik, enerjik, yorulmayan, dayanıklılık gibi özelliklerin geliştirilmesine dayanan ve kişilere özel olarak dizayn edilen fiziksel aktiviteleri içermektedir. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, yüzmek, basketbol oynamak, ağırlık çalışmak, kürek çekmek vb fiziksel aktiviteler sizin fitness seviyenizin yükselmesine yardımcı olmaktadır.


Fitness temel olarak ikiye ayrılmaktadır; 

- Genel Fitness: Yaşam kalitenizi artıracak fiziksel aktiviteleri içermektedir. Genel fitness düzeyiniz yükseldikçe, gün içerisinde daha az yorulursunuz, eklem ağrılarından uzaklaşırsınız, daha iyi bir cinsel hayatınız olur gibi günlük hayatınızı olumlu etkileyecek programları içermektedir.


- Spesifik Fitness: Spesifik fitness, ilgilenmekte olduğunuz spor branşına özgü yeteneklerinizin, becerilerinizin, performansınızın daha iyi bir noktaya gelmesi için uygulanan programları içermektedir.





    Body Building: Body Building'in temel prensipleri kas geliştirmeye yönelik kademeli direnç egzersizlerini içermektedir. Vücut geliştirme sporu ile ilgilenen kişilerin programları, daha iyi bir kas kütlesine sahip olmak, daha hacimli kaslara ulaşmak ve en iyi olduğu zamanda yarışmalara katılmak üzere tasarlanmaktadır. Body Building sporu yapan kişilerin sezon içi ve sezon dışı olmak üzere uyguladıkları özel beslenme ve antrenman programları bulunmaktadır.


    Spor yapmaya başlarken, öncelikle amacınızı belirlemeniz gerekmektedir. Amacınız doğrultusunda spor geçmişinizi ve sağlık durumunuzu göz önünde bulundurarak, uzman eğitmenler ve antrenörler tarafından hazırlanan programları uygulamanız oldukça önemlidir. Bu nedenle hem web sayfamızda hemde internette bulunan programları uygulamadan önce o programların size ne kadar uygun olduğunu bilmeniz gerekmektedir.


    Temel olarak belirtmek gerekirse, amacınız sağlıklı olmak, fit bir görüntüye ulaşmak, yaşam kalitenizin artması ise size özel olarak hazırlanacak Fitnessprogramlarını tercih etmelisiniz. Eğer amacınız, daha hacimli kaslara ulaşarak yarışmalara katılmak veya bu spordan maddi bir kazanç elde etmek ise Body Building programlarını tercih etmelisiniz. Eğer yarışmalara katılmayacaksanız ve bu sporla hobi amaçlı ilgileniyorsanız, vücudunuza zarar verecek antrenman programlarından ve beslenme planlarından uzak durmalısınız.


fitness,body,bodybuilding,farklar,farklılıkları,farkları nelerdir,neleri aynı,fit,kas,fitness,kas,gainz,kas geliştirme

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Başlayanlar İçin : Dirty Bulking Nedir ?

Dirty Bulking nedir?     Bu bulking çeşidini uygulayan vücut geliştirmeciler aldıkları besinlerin kalori oranlarına dikkat etmezler.Onlar için amaç bu dönemde maksimum oranda hacim olarak büyümektir.Dirty bulking sistemini uygulayan sporcuların vücutlarına aldıkları karbonhidrat miktarları Clean Bulking yapan vücut geliştirmecilere oranla daha fazladır.Ayrıca vücut geliştirmeciler dirty bulking yaptıklarında güçlerini daha çok hissederler.Karbonhidrat alımını fazla olarak yaptıklarından idman sırasındaki enerjileri maksimum seviyede olur.Bu kilo alma şeklinde dirty denmesinin sebebi sağlıksız besinlerinde tüketilmesine izin vermesidir.Temel amaç protein değerleri yüksek olan besinler tüketmektir fakat bu şekilde alınabilecek yağlarda dirty bulking döneminde önemli miktarda vücuda alınır.         Vücut Geliştirmecilerin Dirty Bulking dönemlerinde en çok kullandıkları besinler nelerdir? -Pizza -Hamburger -Kek ve fazla şeker içermeyen tatlılar Dirty Bulk

Makro ve Mikro Besinler Nedir ve Nasıl Sayılır?

M akro ve Mikro Besinler Nedir ve Nasıl Sayılır?     Kulağımızı en az bir kez çalınmıştır bu makro veya mikro besinler ama ne olduğunuda biliyormuyuz? Öncelikle adından bir çağrışım yapılabilir makro besinler büyük monomerli(yapı taşılı.) mikro besinler ise küçük monomerli yani makrolar yağ,karbonhidrat,protein ve çok karbonlu şekerler(basit olmayan), mikro besinler ise vitamin-mineral ve basit şekerler, peki bunların eksikliğinde ciddi sorunlarda ortaya çıkabilir en basidinden yapıcı ve düzenliyici olan vitamin-mineral eksikliğinde hormonlar düzgün çalışmaz ve bir takım hastalıklara sebep olur, bunlarıda doğalkaynaklardan karşılamanız daha iyi çünki piyasada satılan vitamin tabletler labratuvarlarda sentetik olarak üretilmekte ve beden tarafından hiç bir şekilde işlenemeden atılır hemde bir kaç meyve sebze yemek size zarar vermez aksine hem karın doyurur hemde sağlığınıza iyi gelir     Gelelim asıl konumuza makrolar yani proteinler,yağlar ve karbonhidratlar nasıl sayar

Yeni Başlayanlar İçin : Doğru Ağırlık Seçimi

Yeni Başlayanlar İçin : Doğru Ağırlık Seçimi     Fitness veya vücut geliştirme antrenmanları esnasında sıklıkla akla takılan sorulardan bir tanesi kullanılması gereken ağırlıkların kaç kilogram olması gerektiğidir. Aklımızı meşgul eden bu soru ve devamlı deneme yanılma yapılması, kullanılan ağırlıkların not olarak kaydedilmemesi zaman kaybına sebep olur. Bu zaman kaybı da kaslarımızın yavaş gelişmesine yol açar. Oluşan zincirleme tepki antrenman psikolojimizi kötü etkiler, performans düşüklüğüne ve ağırlık sporundan uzaklaşmamıza neden olur. Bunlardan dolayı antrenmanlar esnasında seçtiğimiz ağırlıklar önemlidir.     Seçeceğimiz ağırlıklarda kilit nokta ne kadar yüksek olduğu değil, bizi ne kadar ağırlığın geliştireceği olmalıdır. Salonlarda, internet videolarında gördüğümüz inanılmaz ağırlıkları kaldıran insanlara özenip gereğinden fazla ağırlıkları barlara yüklemek bize artı sağlamak yerine eksi sağlayabilir. En büyük eksisi geri dönüşü olmayan sakatlıklar olabilir. Gelişim