Ana içeriğe atla

Yeni Başlayanlar İçin : Doğru Ağırlık Seçimi


Yeni Başlayanlar İçin : Doğru Ağırlık Seçimi



    Fitness veya vücut geliştirme antrenmanları esnasında sıklıkla akla takılan sorulardan bir tanesi kullanılması gereken ağırlıkların kaç kilogram olması gerektiğidir. Aklımızı meşgul eden bu soru ve devamlı deneme yanılma yapılması, kullanılan ağırlıkların not olarak kaydedilmemesi zaman kaybına sebep olur. Bu zaman kaybı da kaslarımızın yavaş gelişmesine yol açar. Oluşan zincirleme tepki antrenman psikolojimizi kötü etkiler, performans düşüklüğüne ve ağırlık sporundan uzaklaşmamıza neden olur. Bunlardan dolayı antrenmanlar esnasında seçtiğimiz ağırlıklar önemlidir.


    Seçeceğimiz ağırlıklarda kilit nokta ne kadar yüksek olduğu değil, bizi ne kadar ağırlığın geliştireceği olmalıdır. Salonlarda, internet videolarında gördüğümüz inanılmaz ağırlıkları kaldıran insanlara özenip gereğinden fazla ağırlıkları barlara yüklemek bize artı sağlamak yerine eksi sağlayabilir. En büyük eksisi geri dönüşü olmayan sakatlıklar olabilir. Gelişimimize etkisi ise düşünülenden çok az olabilir. Öncelikle antrenmanımızda belirlemiş olduğumuz tekrar ve dinlenme sayılarını bitirebileceğimiz bir ağırlık seçmeliyiz. Bu seçimimiz bizim tasarladığımız hareketleri tam manasıyla, düzgün formda yapabileceğimizden fazlası olmamalıdır. Eğer doğru ağırlık seçimini yapar, uyguladığımız egzersizin istediğimiz kas gruplarına hitap etmesini sağlarsak, kısa süre sonra ağırlıkları arttırmamız düşündüğümüzden bile kolay olabilir.


    Her insanın kondisyon ve kuvveti farklıdır. Yaşı, kilosu, geçmişte uğraştığı iş sektörü, genetik yapısı gibi değişkenler kaldırabileceği yük miktarını değiştirir. Bir kişiyi 55kg ağırlık zorlayıp kas liflerini yoğun şekilde hareketlendirirken, diğer bir kişiyi beklide 20kg yeteri kadar zorlayacaktır ve gelişimine maksimum katkıyı sağlayacaktır. Bundan fazlası onun antrenman esnasında yanlışlar yapmasına sebep olur. Tabi ki kişi antrenmanlara devam ettikçe kaldırdığı yükü arttıracak ve bir müddet sonra çalışması hakikaten zor olan ağırlıkları kullanmaya başlayacaktır ama o zamana kadar sabır ve disiplinle antrenmanlara devam etmek gerekir. Gerekenden az ağırlıkla çalışmanın da gelişimi minimize ettiği akıldan çıkarılmamalıdır.


    Ağırlık ayarlamanın bilinen çok yöntemi vardır. Klasik set çalışmayı seviyorsanız maksimum kaldırdığınız ağırlığın %40-%70 i arasında seçeceğiniz bir kilo sizin çalışmanıza yeterli olacaktır. Burada önemli olan nokta şudur; tekrar sayınız, set sayınız, dinlenme süreniz bellidir, bunlara sıkı sıkıya bağlı olduğunuzda son setinizin son 2-3 tekrarı yardımlı olarak yapılabilecek şekilde ağırlık ayarlaması yapılmalıdır. Yaptığınız antrenmanda bunu tam olarak ayarlayamadıysanız, kullandığınız ağırlıkları not alıp bir sonraki antrenmanda doğru ayarlamaya özen göstermelisiniz. Her insanda değişiklik göstermekle birlikte bir müddet sonra kullandığınız ağırlık bütün setlerinizde tam manasıyla yardımsız ve net olarak hareketleri yapmanıza izin vermişse, ağırlıkları arttırmanın vakti gelmiştir. En basit şekli başlangıç ağırlığına birkaç kilogram eklemek olacaktır.


    Favoriniz piramit set sistemiyse yukarıda anlattığımız hususlar yine geçerli olacaktır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus son setinizin tamamının yardımlı olması üzerine kurulu olmasıdır.(bu yardımlar minik parmak dokunuşları olarak algılanmalı). Piramit setlerde seçilen ağırlıklar diğer sistemlere göre çok daha fazla önem arz eder. Bu sistem sizin gerçekten hacim ve kuvvet kazanmanıza destek olur. Yanlış ağırlık seçimleri vücudu yıpratabilir. İlk 3 antrenmanda biraz hafiften alıp bu üç antrenmanı deneme süreci olarak algılamak ve kg seçimini belirlemek için kullanmak doğru olur.


    Kullanacağınız ağırlıkların fazla veya düşük olması, set sayınızla ve dinlenme orantılıdır. Set sayınız artıp dinlenme süresi azaldıkça kullanabileceğiniz ağırlıklar düşecektir. Buna en iyi örnek aynı kası çalıştıran süper-set ya da tri-set antrenmanlarıdır. Eğer düzenli ve disiplinli şekilde antrenman yapıyorsanız kısa sürede sizi maksimum zorlayan ağırlık ayarlamasını kendi kendinize oluşturabilirsiniz. Tek yapmanız gereken doğru bilgiler ışığında ve bilinçli olarak çalışmaktır.














yeni başlayan,yeni,ağırlık,ağırlık seçimi,nasıl olmalı,doğru ağırlık seçimi,nasıl yapılır,nasıl olmalı,doğrusu nedir,nelere dikkat edilimeli,doğru olan nedir,ağırlık seçiminde önem,önemli,ağrlık seçimi,dambıl seçimi,dumbell seçimi

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Başlayanlar İçin : Dirty Bulking Nedir ?

Dirty Bulking nedir?     Bu bulking çeşidini uygulayan vücut geliştirmeciler aldıkları besinlerin kalori oranlarına dikkat etmezler.Onlar için amaç bu dönemde maksimum oranda hacim olarak büyümektir.Dirty bulking sistemini uygulayan sporcuların vücutlarına aldıkları karbonhidrat miktarları Clean Bulking yapan vücut geliştirmecilere oranla daha fazladır.Ayrıca vücut geliştirmeciler dirty bulking yaptıklarında güçlerini daha çok hissederler.Karbonhidrat alımını fazla olarak yaptıklarından idman sırasındaki enerjileri maksimum seviyede olur.Bu kilo alma şeklinde dirty denmesinin sebebi sağlıksız besinlerinde tüketilmesine izin vermesidir.Temel amaç protein değerleri yüksek olan besinler tüketmektir fakat bu şekilde alınabilecek yağlarda dirty bulking döneminde önemli miktarda vücuda alınır.         Vücut Geliştirmecilerin Dirty Bulking dönemlerinde en çok kullandıkları besinler nelerdir? -Pizza -Hamburger -Kek ve fazla şeker içermeyen tatlılar Dirty Bulk

Makro ve Mikro Besinler Nedir ve Nasıl Sayılır?

M akro ve Mikro Besinler Nedir ve Nasıl Sayılır?     Kulağımızı en az bir kez çalınmıştır bu makro veya mikro besinler ama ne olduğunuda biliyormuyuz? Öncelikle adından bir çağrışım yapılabilir makro besinler büyük monomerli(yapı taşılı.) mikro besinler ise küçük monomerli yani makrolar yağ,karbonhidrat,protein ve çok karbonlu şekerler(basit olmayan), mikro besinler ise vitamin-mineral ve basit şekerler, peki bunların eksikliğinde ciddi sorunlarda ortaya çıkabilir en basidinden yapıcı ve düzenliyici olan vitamin-mineral eksikliğinde hormonlar düzgün çalışmaz ve bir takım hastalıklara sebep olur, bunlarıda doğalkaynaklardan karşılamanız daha iyi çünki piyasada satılan vitamin tabletler labratuvarlarda sentetik olarak üretilmekte ve beden tarafından hiç bir şekilde işlenemeden atılır hemde bir kaç meyve sebze yemek size zarar vermez aksine hem karın doyurur hemde sağlığınıza iyi gelir     Gelelim asıl konumuza makrolar yani proteinler,yağlar ve karbonhidratlar nasıl sayar

Yeni Başlayanlar İçin : Doğru Ağırlık Seçimi

Yeni Başlayanlar İçin : Doğru Ağırlık Seçimi     Fitness veya vücut geliştirme antrenmanları esnasında sıklıkla akla takılan sorulardan bir tanesi kullanılması gereken ağırlıkların kaç kilogram olması gerektiğidir. Aklımızı meşgul eden bu soru ve devamlı deneme yanılma yapılması, kullanılan ağırlıkların not olarak kaydedilmemesi zaman kaybına sebep olur. Bu zaman kaybı da kaslarımızın yavaş gelişmesine yol açar. Oluşan zincirleme tepki antrenman psikolojimizi kötü etkiler, performans düşüklüğüne ve ağırlık sporundan uzaklaşmamıza neden olur. Bunlardan dolayı antrenmanlar esnasında seçtiğimiz ağırlıklar önemlidir.     Seçeceğimiz ağırlıklarda kilit nokta ne kadar yüksek olduğu değil, bizi ne kadar ağırlığın geliştireceği olmalıdır. Salonlarda, internet videolarında gördüğümüz inanılmaz ağırlıkları kaldıran insanlara özenip gereğinden fazla ağırlıkları barlara yüklemek bize artı sağlamak yerine eksi sağlayabilir. En büyük eksisi geri dönüşü olmayan sakatlıklar olabilir. Gelişim