Ana içeriğe atla

Fitness ve Vücut Geliştirme


Fitness ve Vücut Geliştirme

Fitness ve Vücut Geliştirme

    Fitness, pek çok kişi tarafından, vücut geliştirme sporu ile karıştırılmaktadır. Belki de bunun temel nedeni, fitness’in kelime anlamının tam olarak bilinmemesinden kaynaklanır. Sağlıklı olmak ve formda kalmak gibi kelime anlamları bulunan fitness, bu nedenle, sağlıklı pek çok sporu içerisinde barındırabilmektedir.
Vücut geliştirmede ise vücudun güçlenmesi amaçlanır ve bu anlamda, vücudun tüm kasları ya da belirli bölgelerin çalıştırılmasına yönelik, aletli ya da aletsiz yapılan spor türleri uygulanır.

Fitness ve Vücut Geliştirme Kavramları

    Bu noktada akla şu sorunun gelmesi doğaldır: “Fitness ve vücut geliştirme aynı şeyler değil ise neden fitness yapan kişilerin de vücudu kaslıdır?” Zaten genelde bu sorudur her iki kavramı birbirine karıştıran. Ancak, tırmanma, pedal çevirme, kardiyovasküler egzersizler, kürek çekme, koşma, yürüyüş… gibi pek çok spor, sağlıklı olmak adına fitness kapsamında yapılır ve bunların amaçları her ne kadar, sadece sağlıklı olmaya yönelik yapılmaları olsa da, zaman zaman kaslar üzerinde etkili olabildiklerini de unutmamak gerekir.

    Vücut geliştirmede aletli ya da aletsiz olarak yapılan her spor ise sadece kas geliştirmeyi, vücudu şekillendirmeyi ve güçlendirmeyi hedeflemektedir.
Hem fitness, hem de vücut geliştirmede, yağlardan kurtulmak hedeflenir ve yağların kaslara dönüşmesi sağlanır. Ancak her iki sporu birbirinden ayırmak adına, sporları uygulayan kişilerin görünümlerine bakılabilir.
Vücut geliştirme yapan kişinin vücudunun iri olduğu görülecektir; çünkü hedef kasları geliştirmektir. Fitness ise yağlara dönüştürülen kaslar, sonrasında da sıkılaşır. Bu nedenle fitness yapan kişinin ince bir vücut görünümüne sahip olması durumu söz konusudur.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Başlayanlar İçin : Dirty Bulking Nedir ?

Dirty Bulking nedir?     Bu bulking çeşidini uygulayan vücut geliştirmeciler aldıkları besinlerin kalori oranlarına dikkat etmezler.Onlar için amaç bu dönemde maksimum oranda hacim olarak büyümektir.Dirty bulking sistemini uygulayan sporcuların vücutlarına aldıkları karbonhidrat miktarları Clean Bulking yapan vücut geliştirmecilere oranla daha fazladır.Ayrıca vücut geliştirmeciler dirty bulking yaptıklarında güçlerini daha çok hissederler.Karbonhidrat alımını fazla olarak yaptıklarından idman sırasındaki enerjileri maksimum seviyede olur.Bu kilo alma şeklinde dirty denmesinin sebebi sağlıksız besinlerinde tüketilmesine izin vermesidir.Temel amaç protein değerleri yüksek olan besinler tüketmektir fakat bu şekilde alınabilecek yağlarda dirty bulking döneminde önemli miktarda vücuda alınır.         Vücut Geliştirmecilerin Dirty Bulking dönemlerinde en çok kullandıkları besinler nelerdir? -Pizza -Hamburger -Kek ve fazla şeker içermeyen tatlılar Dirty Bulk

Makro ve Mikro Besinler Nedir ve Nasıl Sayılır?

M akro ve Mikro Besinler Nedir ve Nasıl Sayılır?     Kulağımızı en az bir kez çalınmıştır bu makro veya mikro besinler ama ne olduğunuda biliyormuyuz? Öncelikle adından bir çağrışım yapılabilir makro besinler büyük monomerli(yapı taşılı.) mikro besinler ise küçük monomerli yani makrolar yağ,karbonhidrat,protein ve çok karbonlu şekerler(basit olmayan), mikro besinler ise vitamin-mineral ve basit şekerler, peki bunların eksikliğinde ciddi sorunlarda ortaya çıkabilir en basidinden yapıcı ve düzenliyici olan vitamin-mineral eksikliğinde hormonlar düzgün çalışmaz ve bir takım hastalıklara sebep olur, bunlarıda doğalkaynaklardan karşılamanız daha iyi çünki piyasada satılan vitamin tabletler labratuvarlarda sentetik olarak üretilmekte ve beden tarafından hiç bir şekilde işlenemeden atılır hemde bir kaç meyve sebze yemek size zarar vermez aksine hem karın doyurur hemde sağlığınıza iyi gelir     Gelelim asıl konumuza makrolar yani proteinler,yağlar ve karbonhidratlar nasıl sayar

Yeni Başlayanlar İçin : Doğru Ağırlık Seçimi

Yeni Başlayanlar İçin : Doğru Ağırlık Seçimi     Fitness veya vücut geliştirme antrenmanları esnasında sıklıkla akla takılan sorulardan bir tanesi kullanılması gereken ağırlıkların kaç kilogram olması gerektiğidir. Aklımızı meşgul eden bu soru ve devamlı deneme yanılma yapılması, kullanılan ağırlıkların not olarak kaydedilmemesi zaman kaybına sebep olur. Bu zaman kaybı da kaslarımızın yavaş gelişmesine yol açar. Oluşan zincirleme tepki antrenman psikolojimizi kötü etkiler, performans düşüklüğüne ve ağırlık sporundan uzaklaşmamıza neden olur. Bunlardan dolayı antrenmanlar esnasında seçtiğimiz ağırlıklar önemlidir.     Seçeceğimiz ağırlıklarda kilit nokta ne kadar yüksek olduğu değil, bizi ne kadar ağırlığın geliştireceği olmalıdır. Salonlarda, internet videolarında gördüğümüz inanılmaz ağırlıkları kaldıran insanlara özenip gereğinden fazla ağırlıkları barlara yüklemek bize artı sağlamak yerine eksi sağlayabilir. En büyük eksisi geri dönüşü olmayan sakatlıklar olabilir. Gelişim